Συνεχίζουμε τις αναρτήσεις με βιβλία και άλλες πληροφορίες που αφορούν τον Όλυμπο. Ο Ελβετός συγγραφέας του Le Monte Olympe , Marcel Kurz μαζί με τον έμπειρο Κάκαλο θα κατακτήσουν το 1921 (οκτώ χρόνια μετά την πρώτη ανάβαση στο Μύτικα, «Πάνθεον» 2918 μ.) τη δεύτερη κορυφή του Ολύμπου, το Στεφάνι (Θρόνος Δίας 2,909 μ.). Ο Marcel Kurz εκδίδει το 1923 το βιβλίο Le Monte Olympé στο οποίο περιλαμβάνεται για πρώτη φορά με λεπτομέρειες ο χάρτης του βουνού.
[…] Το βιβλίο του M. Kurz είναι πρώτα απ’ όλα ένα περιπετειώδες αφήγημα εξερεύνησης του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, αποτελώντας ταυτόχρονα και τη θαυμάσια μονογραφία του περίφημου βουνού των θεών, που είναι γραμμένη με πολλή φροντίδα και αγάπη. Οι πρώτες εκατό σελίδες περιγράφουν περιληπτικά την αρχέγονη ιστορία του βουνού καθώς και τις πρώτες εξερευνήσεις που έγινα σ’ αυτό. Στις επόμενες πενήντα ο συγγραφέας αφηγείται με τρόπο απολαυστικό την προσωπική του εμπειρία αποδεικνύοντας όχι μόνο την ικανότητά του ως τοπογράφου αλλά και την εμπειρία του ως ορειβάτη. Στη συνέχεια ακολουθεί μια λεπτομερής χαρτογραφική έρευνα, συνοδευμένη από τη μελέτη των τοπωνυμίων της περιοχής. Εδώ ας μου επιτραπεί να πω ότι συμφωνώ και ο ίδιος σχετικά με την ονομασία των κορυφών με τον συγγραφέα, ο οποίος αντιδρά στην αυθαίρετη εισαγωγή ονομάτων κάποιων προσώπων. Είναι μια συνήθεια που δικαιολογείται μόνο για τις παρθένες οροσειρές του Νέου Κόσμου, που ακόμη και στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν τα χρησιμοποιούμε.
Τέλος ο χάρτης μεγάλης κλιμακς που παρουσιάζει τον κεντρικό όγκο του Ολύμπου προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο βιβλίο.
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ουρανία ΑΘαν. Κατσαμάκα
Περισσότερα ΕΔΩ
Σχολιάστε